Trajna ili privremena geotehnička sidra prednapeti su elementi s užadi koji mogu podnijeti velika opterećenja i smanjiti vodoravne deformacije. Sastoje se od sidrene glave, slobodnog dijela i spojnog dijela sidra.

Općenito su dostupna dva sidrena sustava: prednapeta sidra od čeličnih niti i pasivna sidra sa šipkama. Geotehnička se sidra sastoje od više niti (obično od 3 do 15). Pasivna se pak sidra sastoje od čvrstih čeličnih šipki s valjanim beskonačnim navojem, promjera od 18 do 63 mm.

geotehnička-sidra

Uobičajeni načini upotrebe

Sidrenje konstrukcija
Sidrenje zaštita građevinskih jama i drugih iskopa radi sprječavanja osipanja
Sidrenje potpornih stijena/zidova
Sidrenje objekata radi zaštite od podizanja uzrokovanog uzgonom
Zaštita kosina na kojima postoji opasnost od klizanja

Postupak

Čelični zatezni elementi, koji se sastoje od slobodnog i spojnog dijela, ugrađuju se u prethodno izbušenu stabilnu bušotinu odgovarajućeg promjera i pune cementnom otopinom. Kada se sidro zategne, sila se duž slobodnog dijela prenosi na spojni dio i tako odvodi u okolno tlo. Na taj se način sidreni građevinski element prednapinje u odnosu na temeljno tlo.

Prilikom ugradnje sidara u slojeve temeljnog tla s malom nosivošću područje prianjanja može se podijeliti na nekoliko odsječaka, tj. spojnih dijelova (SBMA = višestupanjsko sidro u jednoj bušotini). Na taj se način povećava učinkovitost primjene sile i smanjuju vlačne duljine samog sidra.

Prednosti

Nudi ekonomično rješenje
Brza izvedba
Tehnologija koja čuva okoliš
Iznimno tih postupak uz slabe vibracije
Smanjenje vodoravnih pomaka zbog prednapinjanja
Može se izvoditi u svakom temeljnom tlu
Ušteda pri dimenzioniranju osiguranja građevinskih iskopa
Eliminacija osipanja koje ometa radove

Osiguranje kvalitete

Naše dugogodišnje iskustvo u korištenju sidara osigurava stalno praćenje i poboljšavanje kvalitete naših projekata. Možemo izvesti sve vrste ispitivanja opterećenja i vlačnih sila. Nosivost svakog sidra provjerava se i dokumentira propisanim ispitivanjima napinjanja. Važno je i pridržavati se specifikacija proizvoda u skladu s odobrenjima proizvođača, kao i relevantnih standarda. Primjena optičkih vlakana i softvera kojima se prati prijenos sila sa spojnog dijela geotehničkog sidra na okolno temeljno tlo.