Uz geotehnička sidra i mikropilote, pasivna su sidra još jedan način privremene ili trajne zaštite građevinskih jama i nasipa. Za razliku od prednapetih sustava, pasivna sidra djeluju kao skupina elemenata koji se obično proizvode zajedno s injektiranim betonom. Tako ojačana tla djeluju kao teško uporišno tijelo te se s gledišta statike mogu tretirati i projektirati kao monolitni blok.

pasivna-sidra

Uobičajeni načini upotrebe

Temeljenje
Zaštita građevinskih
Zaštita kosina i nasipa

Postupak

Pasivna sidra mogu se ugraditi u prethodno izbušenu bušotinu i zapuniti cementnom otopinom ili se izvesti kao element za bušenje sa sustavom za isplaku cementnom otopinom. Promjer pasivnih sidara i svrdla za bušenje prilagođavaju se statičkim zahtjevima projekta. Za ugradnju se obično upotrebljavaju šuplje šipke od valjanog čelika s beskonačnim navojem. Elementi nisu prednapeti, a silu počinju apsorbirati prilikom pomaka temeljnog tla. Čelična ploča s maticom postavlja se tako da se sidra mogu povezati injektiranim betonom.

Prednosti

Prilagodljivo i ekonomično rješenje za prijenos vlačnih i tlačnih opterećenja u temeljno tlo
Zbog malih i prilagodljivih izvedbenih garnitura tehnologija se može primijeniti i na vrlo skučenim i teško dostupnim mjestima
Ekonomski povoljan način osiguravanja iskopa

Osiguranje kvalitete

Imamo dugogodišnje iskustvo u izvođenju ovog postupka te smo odgovarajuće kvalificirani, a te su odlike, uključujući i pridržavanje relevantnih standarda proizvodnje, presudne za kvalitetu izvedbe injektiranog betona. Daljnja provjera kvalitete izvedbe provodi se ispitivanjem početne čvrstoće betona ispitnim čekićem za beton i uzimanjem uzoraka za ispitivanje konačne tlačne čvrstoće.