Keller radi na projektima u gotovo svim zemljama svijeta na multinacionalnim gradilištima.

No naš je projekt SMS2a postavio novi rekord.

U otprilike 20 zaposlenika koji rade na gradilištu i izvan njega za našu norvešku podružnicu Keller Geoteknikk AS u Oslu, zastupljen je impresivan broj od deset različitih nacionalnosti.

Naša poslovna jedinica za jugoistok i nordijsko područje uvijek se ponosila svojom raznolikom i multikulturalnom radnom snagom. Samo je u toj poslovnoj jedinici Keller zastupljen u devet država u kojima se govori još više jezika – primjerice, Švicarska ima četiri službena jezika: njemački, francuski, talijanski i retoromanski. A kada su se u siječnju ove godine toj poslovnoj jedinici pridružile Norveška, Švedska i Finska, u priču je ušlo još više jezika.

Raznolika radna snaga, raznolike vještine

Zemlje porijekla članova projektnog tima također su raznolike. Samo sedam od dvadesetak zaposlenika ima norvešku putovnicu. Ostali dolaze iz devet različitih zemalja – Austrije, Njemačke, Grčke, Kenije, Litve, Poljske, Filipina, Turske i SAD-a.

„Oni ne samo da imaju različitu kulturnu pozadinu, već i veoma raznolike stručne vještine koje možemo iskoristiti na ovom izazovnom projektu i koje se međusobno dobro nadopunjavaju. No ono što im je zajedničko je činjenica da su svi dio obitelji Keller”, kaže Dominik Gächter, regionalni upravitelj za Norvešku.

Nova željeznička linija

U okviru projekta SMS2a Keller gradi građevnu jamu koristeći se postupkom duboke stabilizacije sa suhim tvarima za novu, desetak kilometara dugačku željezničku liniju koja će prolaziti kroz grad Moss. Upotrebljavaju se i dodatne metode poput mlaznog injektiranja radi poboljšanja podzemnog sloja gline koji prevladava u Norveškoj i Švedskoj.

Kako ovaj uzbudljiv projekt napreduje, tim pod vodstvom Dominika Gächtera imat će mnogo prilika učiti o kulturama i jezicima od svojih kolega na gradilištu, što je jedinstven, živ i uspješan primjer raznolikosti.