Kao globalna tvrtka s više od 10.000 zaposlenika u 40 zemalja, doista profitiramo od kulturne raznolikosti naše radne snage. Svake godine slavimo neke od ključnih događaja i običaja koji su važni našim kolegama diljem svijeta, od kineske Nove godine do Međunarodnog dana žena i Svjetskog mjeseca raznolikosti. Pogledajte kako slavimo Diwali. 

Diwali, festival svjetla, šaren je i veseo događaj koji će ovog listopada slaviti milijuni ljudi. Razgovarali smo s kolegama iz Kellera da bismo saznali što za njih taj događaj znači.

Kao osoba koja je odrasla na Mauricijusu, Leena Veerasamy sjeća se uzbuđenja oko Diwalija. „S pripremama bismo započeli tjedan ili dva ranije i počistili cijelu kuću da se sjaji. Postili bismo tjedan dana, jeli bismo samo povrće i poklanjali odjeću i druge stvari obitelji i prijateljima kojima su bili potrebni.

Na sam dan Diwalija, ustajali bismo se rano, oblačili novu odjeću i pomolili se [poznato i kao puja] te svojim prijateljima, obitelji i susjedima nosili vrećice sa slatkišima. To je uvijek bio veoma sretan i veseo dan.”

Leena, upraviteljica marketinga u Kelleru Francuska, samo je jedna od milijuna hinduista diljem svijeta koji slave Diwali, festival svjetla. Iako se najčešće povezuje s Indijom i hinduizmom, taj je događaj velik praznik u mnogim zemljama te ga obilježavaju i druge vjere poput Jaina, Sikha i nevarskih budista.

Eksplozivni početak

Diwali se obično slavi između sredine listopada i sredine studenoga te simbolizira pobjedu dobra nad zlim te svjetla nad tamom.

Proslave se razlikuju diljem Indije; primjerice, na jugu dan započinje eksplozijom, doslovno, paljenjem vatrometa, dok se na sjeveru obitelj i prijatelji sastaju ujutro, a u vatrometu uživaju noću.

Vatromet ima važnu ulogu u Diwaliju, kao i naravno, svjetla – obitelji ukrašavaju domove svijećama i uljanim svjetiljkama od gline poznatima kao diyas, čime se simbolizira protjerivanje zla.

Naš indijski ured u gradu Chennaiju također sudjeluje u običajima ukrašavanjem, postavljanjem girlandi, održavanjem natjecanja za najbolje oslikane svjetiljke ili čestitke i kolegama koji nose tradicionalnu odjeću.

Ashok Balguri odrastao je u Indiji, ali zadnjih 15 godina živi u Singapuru gdje radi kao operativni rukovoditelj u Kelleru. „U Singapuru je Diwali jedan od glavnih praznika. Postoji područje koje zovemo Mala Indija koje bude ukrašeno prekrasnim svjetlećim ukrasima. Sve je veoma svečano i veselo.”

Kod kuće se Ashok, njegova supruga i dvoje djece mole Lakšmi, božici bogatstva i napretka, ukrašavaju dom svjetiljkama i prekrasnim Rangolijem, šarenim uzorkom koji se nalazi na podu ispred kuće.

Raznolikost Singapura odražava se i u uredu, gdje radi oko 20 različitih nacionalnosti. Diwali se, kao i drugi vjerski i kulturni festivali, obilježava tako što kolege ručkom ili večerom časte one koji slave praznik, što svjedoči dirljivom prepoznavanju globalne raznolikosti u Kelleru.

Sljedeća generacija

U Francuskoj Leena možda više nije okružena tako velikom obitelji kao na Mauricijusu, no i dalje se veoma veseli proslavi Diwalija. Zapravo, ona sada uživa u prilici da na sljedeću generaciju prenese tradicije svojeg kulturnog naslijeđa.

„Moja kći ima dvije godine, tako da će ove godine bili nešto svjesnija proslave. Pridružit će nam se u molitvi, nosit će novu odjeću i palit ćemo svjetiljke. Uči i doprinosi na svoj maleni način.”