Trgovačka tvrtka Lidl sagradila je središnje skladište u blizini slovenskog grada Celje radi opskrbe svojih podružnica u regiji.

Regionalno centralno skladište i logistički centar Lidl

Projekti

Izgrađena površina iznosi približno 57 000 m² i osigurava radna mjesta za više od 200 zaposlenika. Projekt je napravila tvrtka Elea iC d.o.o. iz Ljubljane primjenom modela podataka o gradnji, odnosno sustava BIM.

Izazov

Temeljna tla sastoje se od pješčane gline male nosivosti sa slojevima pjeskovitog šljunka i mulja koji prekrivaju nosiva laporna tla. Osobito je uočljiva bila ekstremna nehomogenost temeljnog tla uz prisutnost močvarnih zona u cijelom području gradnje objekta.

Rješenje

Da bi se ublažilo diferencijalno slijeganje objekta pod samim je objektom izvedena kombinacija UBS, odnosno BSS uvibriranih betonskih stupnjaka i CFA pilota. Ukupno je izvedeno približno 40 000 dužnih metara UBS, odnosno BSS uvibriranih betonskih stupnjaka i približno 7500 dužnih metara CFA pilota promjera 60, odnosno 80 cm. Za to je trebalo upotrijebiti oko 16 000 m3 betona. Opsežno osiguranje kvalitete bilo je primijenjeno na gradilištu i od strane vanjskog laboratorija radi unutarnjeg nadzora. Tvrtka SLP d.o.o. provela je kao dodatnu mjeru osiguranja kvalitete 7 statičkih i približno 100 dinamičkih testova nosivosti.

Činjenice o projektu

Investitor

LIDL Slovenija d.o.o. k.d.

Poslovne jedinice tvrtke Keller

: Keller Grundbau Ges.mbH, Söding kod Graza

Glavni izvođač

CGP d.d.

Inženjer

Elea iC d.o.o.